Една от легендарните световни водни магистрали -  Панамския канал днес става

...
Една от легендарните световни водни магистрали -  Панамския канал днес става
Коментари Харесай

Панамският канал стана на 100 години

Една от именитите международни водни автомагистрали -  Панамския канал през днешния ден става на 100 години, осведоми ТАСС. На тази дата е било формалното разкриване на водния път, чието строителство стартира през 1904 година, а прокарването му продължава 10 години. В построяването му вземат участие 70 000 души, а общата стойност на плана е 660 милиона $.

На 12 юни 1920 година се е състояла формалната гала по откриването на канала, строен общо 42 години. По време на построяването му са починали минимум 20 000 души, основно от малария и жълта тресчица.

Благодарение на канала пътят от Ню Йорк на атлантическото крайбрежие до Сан Франциско на тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати е скъсен с 13 000 километра. Съединени американски щати получават опция по-бързо да трансферират военноморските си сили от единия океан в другия, съкратява се и пътят до пристанищата на Латинска Америка и Европа.

През 1939 година Съединени американски щати стартират да уголемяват канала, с цел да минават военни кораби ново потомство, само че работата е спряна поради Втората международна война. След войната измежду панамците се ускорява недоволството от това, че употребата на канала се прави от Съединени американски щати. Те стартират стачки и митинги с гледище каналът да мине под панамска пълномощия.

През 1977 година панамският водач Омар Торихос и американският президент Джими Картър подписват Договор за Панамския канал и Договор за непрекъснат неутралитет и ръководство на канала, съгласно които от 31 декември 1999 година каналът минава под юрисдикцията на Панама.

В началото на 21 век стана належащо да се модернизират всички системи на канала и пропускателната му дарба доближи оптималното си ниво. Освен това той е разчетен за съдове с избрани размери вид Панамакс (Panamax). Други плавателни съдове, които са с по-големи размери от западния стандарт, до този миг не можеха да минават през оборудването.

През април 2006 година държавното управление взема решение да модернизира канала и на референдум през октомври 76,3% от панамците утвърждават проекта.
Първоначално строителството е оценено на 5,3 милиарда $, като разноските поема южноамериканската страна. През 2008 г. правителството обаче е насила да вземе заем от 2,3 милиарда $. Средствата са предоставени от редица интернационалните финансови институции, които не получават право на присъединяване в ръководството на канала. Работата по модернизацията стартира на 13 септември 2007 година, а церемонията по откриването е на 26 юни 2016 г.  Правото на първо прекосяване през разширения канал получава китайският кораб Коско шипинг Панама (Cosco Shipping Panama).

Каналът е с дължина 82 километра (около 65 от тях са прокарани през сушата). За разлика от Суецкия канал, който по цялата си дължина е на морското ниво, плавателните съдове, които минават през Панамския канал, се подвигат и спускат благодарение на шлюзове на входа и изхода и минават по фарватер с прясна вода, ситуиран на височина 25,9 метра над морското ниво. 

За прекосяването през канала се заплаща такса според от тонажа и размера на плавателния съд. Според доклада на Администрацията на Панамския канал за финансовата 2018 година (от 1 октомври 2017 до 30 септември 2018 година) през канала са превозени 442,1 милиона тона товари по отношение на 403,8 милиона тона миналата година. Приходите от употребата му възлизат на 3,2 милиарда $. За действието на канала работят близо 10 000 души, като над 7000 са на непрекъснат трудов контракт. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР